Autobanden

Er zijn diverse soorten auto banden, hieronder wordt je duidelijk uitgelegd welke soorten er zijn. Ook zie je de voor- en nadelen van deze auto banden.

ZOMERBANDEN
De meeste auto’s in Nederland op de weg maken gebruik van zomerbanden. Zomerbanden zijn wat meer gemaakt voor het zomerse weer, dit wil zeggen: temperaturen boven de 10°C en het wat drogere weer. De auto band blijft dan lekker op de weg plakken.

WINTERBANDEN
In de winter zijn de rijomstandigheden vaak wat lastiger. Dit door de kou, regen, ijzel, sneeuw en de herfstbladeren kunnen de goede ligging van uw auto op de weg verslechteren.. Om uw veiligheid te bevorderen onder deze lastige weersomstandigheden kunt u kiezen voor winterbanden. Door het profiel en de speciale rubbersamenstelling zorgen winterbanden onder alle gladde omstandigheden voor sterk verbeterde grip en dus voor uw veiligheid!

De voordelen van winterbanden:

  • Sterk verbeterde grip (12% beter als zomerbanden) bij temperaturen onder de 7°C
  • Minder kans op aquaplaning door effectieve waterafvoer van de banden
  • Betere wegligging in bochten

Bij hogere temperaturen als 7°C zal er meer slijtage zijn als bij zomerbanden.

De bandenspanning van de winterbanden dienen over het algemeen een 0,2 bar hoger te zijn als bij de zomerbanden.

De remweg van een auto met winterbanden bij remmen in de sneeuw met een snelheid van 50 km/uur is 35 meter.. Een auto met zomerbanden heeft maar liefst 43 meter nodig om tot stilstand te komen.

In Finland zijn de winterbanden echt wettelijk verplicht. In Duitsland en de populaire wintersportgebieden zijn de banden niet verplicht, maar wordt wel gesteld dat auto’s aan de winter weer omstandigheden aangepast moeten zijn. Dit betekent dat het in praktijk wel verplicht is. Wordt je aangehouden in Duitsland op het moment dat je winterbanden moet hebben en deze liggen er niet onder, dan heb je grote kans op een behoorlijke geldboete. Overigens kun je ook aansprakelijk gesteld worden voor een auto ongeluk.

4-SEIZOENSBANDEN
De 4-seizoensband is een mix van de zomerband en de winterband. In de zomer en in de winter zijn de prestaties niet hoog van deze banden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar. Auto’s die hiermee zijn uitgerust zullen ook op sneeuw aanmerkelijk veiliger zijn dan auto’s op zomerbanden.